Speltakken

De Paltz- en Eemgeuzen is een groep van jong tot oud. Maar om dit te organiseren hebben wij natuurlijk een verdeling nodig. Dit doen we met de speltakken. Er zijn drie speltakken: de dolfijnen (7 t/m 11 jr.), de verkenners (12 t/m 15 jr.) en de wilde vaart (16 t/m 18 jr.) Na de wilde vaart worden leden vaak leiding om vervolgens de groep draaiend te houden of helpt men bij algemene activiteiten van de groep. Denk aan onderhoud of bestuur. Zie hieronder voor meer informatie over de drie speltakken.

Dolfijnen

Onze groep bestaat uit jongens en meisjes tussen de 6 en 11 jaar, met doorgewinterde waterscouts als leiding. Bijna elke zaterdag is het weer zover: de dolfijnen hebben opkomst! Zowel aan het water als op het land houden wij opkomsten. Tijdens de opkomstop zaterdag tussen 10:30 en 13:00 uurzijn we aan het varen, spelen wij spellen, bouwen wij een kampvuur, leren we over zeilen of zijn we lekker aan het ravotten in het bos en duinen.

In de zomer zeilen wij bij mooi weer op de Eem. We zeilen dan in Lelievletten en Optimisten. In de Lelievletten varen we met ca. zes man samen met de leiding en in de Optimisten onder toezicht in tweetallen.

Tijdens het winterseizoen kunnen we helaas niet zeilen, daarom houden wij dan de opkomsten aan Den Blieklaan in en rondom ons clubhuis. We hebben op dat terrein onze eigen kampvuurkuil en speelveld. Ruimte genoeg om de spannendste avonturen te beleven en de leukste spellen te spelen.

Naast de typerende opkomst houden wij gedurende het jaar avondopkomsten en weekend kampen. Tijdens de avondopkomst zitten we vaak rond een kampvuur  met wat lekkers of doen we een tocht door het bos.

Elk jaar gaan wij op zomerkamp tijdens de zomervakantie. Dit kamp duurt meestal een dag of 5. Tijdens het zomerkamp overnachten wij op een locatie anders dan ons eigen clubhuis; we verkennen dan de natuur en bezoeken een nabijgelegen stad of dorp waar wij veel spannende avonturen beleven, dit maakt het zomerkamp het hoogtepunt van ons scoutingjaar!

Verkenners

Na de dolfijnen vlieg je over naar de verkenners Hier kom je rond je 11e binnen, en mag je tot en met je 15e blijven. We zijn een gemengde groep jongeren. Met je (nieuwe) vrienden en vriendinnen beleef je spelenderwijs leuke avonturen. Je leert  zelfstandig zeilen en leiding geven over de zeilboot. Tijdens onze wekelijkse zomeropkomsten, op zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur, maken we een afwisselend programma bestaande uit instructiezeilen, spellen op het water en vrij zeilen. In het winterseizoen liggen de boten op de kant en zijn we bezig met het onderhoud van de boten. Uiteraard is er tijd en ruimte voor leuke acitviteiten tussendoor.

De zeeverkenners zijn voor jou een leuke en plezierige vrijetijdsbesteding, je werkt samen, maar je ontwikkelt jezelf ook. Met 15 jaar kan jij al leiding geven aan je eigen bootbemanning. Hoe cool is dat!?

Bij de zeeverkenners varen wij eigenlijk alleen maar op de Lelievletten. Deze Lelievletten wordt bemand door jullie! De bemanning heet bij ons een bak en de rolverdeling gaat als volgt:

  • Een bootsman/bootsvrouw: hij of zij heeft de leiding over de bak (bootbemanning), en is de schipper aan boord. Vaak is hij of zij ook de oudste en beschikt hij over voldoende ervaring om veilig met de rest te kunnen varen. En de overige baksleden te leren zeilen.
  • Een kwartiermeester: hij of zij is de assistent van de bootsman en draaien samen de bak.
  • Overige bemanningsleden: zijn max. 4 personen. Dus 6 personen in een bak

Wilde Vaart

De wilde vaart is een speltak bij de waterscouting die volgt op de zeeverkenners. De leeftijd ligt over het algemeen van 16 tot en met 18 jaar.

Net als bij de zeeverkenners wordt er over het algemeen een gemengde groep van jongeren gedraaid. Het grote verschil met de zeeverkenners is dat de Wilde Vaart meer verantwoordelijkheid heeft. Dit houdt in dat zij qua programma meer zelf invulling kunnen geven aan de opkomst. Ze bedenken vaak zelf wat ze willen doen, in overleg met de wilde vaart begeleiders. Ook kunnen er personen worden aangewezen die een opkomst voorbereiden of die leiding draaien bij jongere speltakken, zoals de dolfijnen.

De wilde vaart is niet in bakken verdeeld, zoals bij de zeeverkenners. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen bootsen en kwartiermeesters, er daardoor meer gelijkheid.

In de zomer wordt er van 13:00 tot 17:00 uur opkomst gedraaid op de Eem. In het winterseizoen dan zijn we te vinden aan Den Blieklaan, maar er is altijd tijd voor iets tussendoor. Ook organiseert de wilde vaart in het winterseizoen een winterkamp voor de verkenners en hun leiding.

De Wilde Vaart is vaak een hechte groep omdat men elkaar al een poosje kent, je weet wat je aan elkaar hebt en kunt op elkaar vertrouwen.

Kom kijken

Denk je dat scouting wel wat voor jou is? Kom een keer kijken! Voor elke speltak hierboven zijn er kijkmogelijkheden. Kijk op deze pagina om een afspraak te maken!