Speltakken

De Paltz- en Eemgeuzen is een groep van jong tot oud. De jeugdleden zijn onderverdeeld in verschillende leeftijdscatagoriën ofterwijl speltakken. De Paltz- en Eemgeuzen telt drie speltakken: de Dolfijnen (7 t/m 11 jr.), de Verkenners (12 t/m 15 jr.) en de Wilde Vaart (16 t/m 18 jr.) Na de Wilde Vaart worden leden vaak leiding van een speltak of blijven zei actief vrijwilliger binnen de groep. Zie hieronder voor meer informatie over de drie speltakken.

Dolfijnen

De Dolfijnen bestaan uit een groep van jongens en meisjes tussen de 7 en 11 jaar, met doorgewinterde waterscouts als leiding. Bijna elke zaterdag is het weer zover: de dolfijnen hebben opkomst! Zowel aan het water als op het land houden wij opkomsten. Tijdens de opkomstop zaterdag tussen 10:30 en 13:00 uurzijn we aan het varen, spelen wij spellen, bouwen wij een kampvuur, leren we over zeilen of zijn we lekker aan het ravotten in het bos en duinen.

In de zomer zeilen wij bij mooi weer op de Eem. We zeilen dan in Lelievletten en Optimisten. In de Lelievletten varen we met ca. zes man samen met de leiding en in de Optimisten onder toezicht in tweetallen.

Tijdens het winterseizoen kunnen we helaas niet zeilen, maar houden wij wel de opkomsten aan Den Blieklaan in en rondom ons clubhuis. We hebben op dat terrein onze eigen kampvuurkuil en speelveld. Ruimte genoeg dus om de spannendste avonturen te beleven en de leukste spellen te spelen.

Naast de typerende opkomsten houden wij gedurende het jaar avondopkomsten en weekend kampen. Tijdens de avondopkomst zitten we vaak rond een kampvuur  met wat lekkers of doen we een tocht door het bos.

Elk jaar gaan wij op zomerkamp tijdens de zomervakantie. Dit kamp duurt meestal 5 dagen. Tijdens het zomerkamp overnachten wij op een locatie anders dan ons eigen clubhuis; we verkennen dan de natuur en bezoeken een nabijgelegen stad of dorp waar wij veel spannende avonturen beleven, dit maakt het zomerkamp het hoogtepunt van ons scoutingjaar!

Verkenners

Na de dolfijnen vlieg je over naar de verkenners Hier kom je rond je 11e binnen, en mag je tot en met je 15e blijven. We zijn een gemengde groep jongeren. Met je (nieuwe) vrienden en vriendinnen beleef je spelenderwijs leuke avonturen. Je leert  zelfstandig zeilen en leiding geven over de zeilboot. Tijdens onze wekelijkse zomeropkomsten, op zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur, maken we een afwisselend programma bestaande uit instructiezeilen, spellen op het water en vrij zeilen. In het winterseizoen liggen de boten op de kant en zijn we bezig met het onderhoud van de boten. Uiteraard is er tijd en ruimte voor leuke activiteiten tussendoor.

De zeeverkenners zijn voor jou een leuke en plezierige vrijetijdsbesteding, je werkt samen, maar je ontwikkelt ook jezelf. Op je 15e jaar kan jij al leiding geven aan je eigen bootbemanning. Hoe cool is dat!?

Bij de zeeverkenners varen wij eigenlijk alleen maar op de Lelievletten. Deze Lelievletten wordt bemand door jullie! De bemanning van één boot heet bij ons een Bak en de rolverdeling gaat als volgt:

  • Een bootsman/bootsvrouw: hij of zij heeft de leiding over de bak (bootbemanning), en is de schipper aan boord. Vaak is hij of zij ook de oudste en beschikt hij over voldoende ervaring om veilig met de rest te kunnen varen. En de overige baksleden te leren zeilen.
  • Een kwartiermeester: hij of zij is de assistent van de bootsman en draaien samen de bak.
  • Overige bemanningsleden: zijn max. 4 personen. Dus 6 personen in een bak

Wilde Vaart

De wilde vaart is een speltak bij de waterscouting die volgt op de zeeverkenners. De leeftijd ligt over het algemeen van 16 tot en met 18 jaar.

Net als bij de zeeverkenners wordt er over het algemeen een gemengde groep van jongeren gedraaid. De wilde vaart is niet in bakken verdeeld zoals bij de zeeverkenners. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen bootsen en kwartiermeesters: iedereen is gelijk. Een ander groot verschil met de zeeverkenners is dat de Wilde Vaart meer eigen verantwoordelijkheid krijgt. Er wordt verwacht dat ze zelf invulling geven aan hun opkomsten onder begeleiding van de Wilde Vaart begeleiding. Ook worden ze soms gevraagd om te ondersteunen als leiding bij één van een andere speltakken.

In de zomer wordt er van 13:00 tot 17:00 uur opkomst gedraaid op de Eem. de Wilde Vaart heeft zijn eigen Lelievlet waar ze activiteiten mee kunnen doen. In de zomervakantie organiseren ze hun eigen zomerkamp in samenspraak met de Wilde Vaart begeleiding.

In het winterseizoen worden de boten uit het water gehaald en vinden de opkomsten plaats op de Den Blieklaan. De Wilde Vaart maakt hun eigen planning omtrent het benodigde botenonderhoud in overleg met de Wilde Vaart begeleiding. Uiteraard is er tijd en ruimte voor leuke activiteiten tussendoor. Ook is tijdens het winterseizoen de Wilde Vaart verantwoordelijk voor de organisatie van een winterkamp voor de Verkenners en hun leiding.

De Wilde Vaart is een hechte groep. Je weet wat je aan elkaar hebt en kan op elkaar vertrouwen. Je wordt geprikkeld om zelf na te denken, je leert waar je grenzen zijn en hoe je die kan verleggen, je wordt geoefend in het organiseren van activiteiten en ontwikkeld een groeps- en verantwoordelijkheidsgevoel. Je wordt vrijgelaten om zo veel mogelijk te ontdekken, met waar nodig ondersteuning van de Wilde Vaart begeleiding.

Kom eens kijken!

Denk je dat scouting wel wat voor jou is? Kom een keer kijken! Voor elke speltak hierboven zijn er kijkmogelijkheden. Kijk op deze pagina om een afspraak te maken!