Over ons

Laten wij ons even voorstellen... wij zijn de Paltz en Eemgeuzen, de enige (en daarom ook de leukste) waterscouting in Soest! Elke zaterdag hebben wij opkomst met elk van onze speltakken.

Dolfijnen (6 tot 11 jr.)

De Dolfijnen van de Paltz-& Eemgeuzen, de leukste waterscouting van Nederland! Wij bestaan uit gezellige jongens en meisjes tussen de zes en twaalf jaar oud, begeleid door vrolijke doorgewinterde waterscouts als leiding.

’s Zomers zeilen wij op de Eem bij Eembrugge. De kinderen zeilen dan onder toezicht in tweetallen in optimisten (kleinere bootjes) of met begeleiding aan boord op lelievletten (grotere boten). De kinderen leren zeilen aan de hand van spelletjes op, in en rond het water.

In de winter verblijven wij in ons clubhuis vlakbij de Soesterduinen. Wij doen dan veel spelletjes in de bossen en duinen. Tijdens de opkomsten is er aan creativiteit geen gebrek! Naast de gewone opkomsten hebben wij eens in de maand een klusmiddag. De kinderen helpen dan mee met het onderhoud aan de bootjes, altijd een groot succes!

Ongeveer vier keer per jaar houden wij weekendkampjes. Één of twee nachten slapen, leuke uitstapjes, speurtochten en grote spellen. Daarnaast hebben wij eens per jaar een groot kamp dat meestal 6 dagen duurt. Dit is altijd ergens anders dan op ons eigen terrein, dus erg spannend! Een nieuwe omgeving, spannende avonturen en gave spellen zorgen altijd voor een hoogtepunt van het jaar.

Verkenners (11 tot 16 jr.)

De zeeverkenners van de Paltz- & Eemgeuzen bestaat uit jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar. De opkomsten vinden plaats van 13.00u t/m 17.00u.

De zeeverkenners zijn in het zomerseizoen te vinden op de Eem. Hier heeft de groep een eigen haven. We beschikken over een sleper en een 6 lelievletten. Vanaf een verzamelpunt in Soest fietsen we met zijn allen naar de haven.

De kinderen worden in ‘bakken’ verdeeld. Dit zijn groepjes kinderen die samen een boot delen. Gedurende het jaar zijn deze ‘bakken’ hetzelfde. De verkenners leren elkaar zo goed kennen. Per boot/bak is er een bootsman en een kwartiermeester. De bootsman is vaak de oudste uit de boot en heeft de leiding op de boot.  Natuurlijk hebben wij ook ervaren leiding die de kinderen tijdens de opkomsten leert zeilen. Dit doen wij door middel van spel, theorie- en praktijkinstructie.

In het zomerseizoen vinden er verschillende activiteiten plaats die samen worden gehouden met andere scoutinggroepen. Dit zijn bijvoorbeeld de jaarlijkse zeilwedstrijden (1 dag) en het Zuid Wal Kamp ZuWaKa (4 dagen, tijdens het Pinksterweekend). Wat ook ieder jaar terug komt in het vaarseizoen is dat we in de zomervakantie een week op kamp gaan.  We nemen de boten mee naar een locatie (bijvoorbeeld ergens in Friesland) en slapen hier in tenten. Iedere ‘bak’ heeft zijn eigen tent en eigen boot mee op kamp. Tijdens het kamp varen we veel en leren we de kinderen zeilen.  De bootsmannen en kwartiermeesters vertrekken samen met de leiding twee dagen eerder op kamp om de boten naar locatie te varen zodat de jongere leden van de groep op zaterdag aan kunnen sluiten op het kamp en alle benodigdheden aanwezig zijn.

In het winterseizoen hebben we opkomst op de Den Blieklaan in Soest. Hier beschikken we over een groot gebouw met keuken, 2 douches, 2 toiletten, een loods voor de boten, een apart spellokaal voor de zeeverkenners waar op zolder het houtwerk van de boten ligt opgeslagen, een materialenhok/ tevens leidinghok. De kinderen klussen op deze winterdagen, onder leiding van hun bootbegeleider, aan de boten zodat deze er in het vaarseizoen weer netjes bijliggen en we er weer een heel vaarseizoen van kunnen genieten. Een bootbegeleider is een leidinglid die zijn aandacht richt op 1 boot en deze begeleid.


Wist je dat...

De naam Paltz en Eemgeuzen 'pas' sinds bestaat 1970 maar daarvoor waren de Paltz en de Eemgeuzen twee zelfstandige groepen. De Paltz zat aan Den Blieklaan en de Eemgeuzen aan de eem. Die twee groepen gaan helemaal terug naar 1928. Lees meer over onze geschiedenis